AKTUELLT

 • Motala Expo 10-11 mars

 • Bli medlem - Tillväxt Motala ekonomisk förening

 • Starta företag!

 • Kom till Motala Företagscenter med Coffice

AKTUELLT

 • Skolor och utbildning

 • Lediga jobb just nu

 • Se Motalabornas egna favoritbilder

 • Dagens Sjöstadstips!

VI REKOMMENDERAR

 • Fika på stan

 • Hitta ut i naturen

 • Göta kanal året runt

 • Borensberg, den lilla sjöstaden vid Göta kanal

 • Boka upplevelser & paket

 • Till Motala kommun
Sok

Motala. Startplats för äventyr!

Foto: Lukasz Malyszka

Vi rekommenderar:

Här är vatten ett rent nöje. Men lugn, vi gillar landkrabbor också!

Det är ingen tillfällighet att Motala kallas Östergötlands sjöstad. Eller Göta Kanals huvudstad för den delen. Var du än befinner dig i Motala har du bara fem minuter till vattnet. Och alltid nära till aktiviteter och nöjen som har med vatten att göra. Men det finns fler saker att njuta av än att sola, segla, fiska, vindsurfa, bygga

sandslott eller jogga på kilometerlånga stränder. På land finns fina utflyktsmål i alla delar av Motala kommun. Hos oss förenas det bästa av Östergötlands natur och kultur, och sjöstadens alla fördelar. Inklusive Vätterns rena och klara vatten!

Vild, vacker och vidunderlig. Vättern väntar på dig.

Vättern är magisk på så många sätt. Den vilda och vackra miljön. Det rena, kristallklara vattnet. De kända och okända sandstränderna. Historierna om stormar och vrak. Gudagod röding och blanka skridskoisar. Nyfiken på mer? Sjöstaden Motala bjuder in till äventyret Vättern!

Upptäck Vättern

Det finns en anledning till att motalabor inte vill bada någon annanstans i världen.

Det finns många historier om kräsna motalabarn som gjort tummen ner för världsberömda stränder som Copacabana, Bondi och Malibu. Upplev Varamobadens kristallklara vatten och du förstår varför.

Bad i Motala

Vattenaktiviter i Motala

Ibland blir man sugen på att göra annat än att sola, bada och lata sig på stranden. Därför finns det mängder av saker du kan roa dig med i Varamobaden. På egen hand eller tillsammans med vänner eller familjen. Fyra populära aktiviteter ser du nedan. Ännu fler upptäcker du på plats!

Se alla möjligheter

Göta Kanal och
Motala Hamn

I mysiga Motala hamn är sjöstadspulsen hög. Här möts kanalfarare från både väster och öster, och hit strömmar landturisterna för att njuta av sjölivet och restaurangerna. Göta Kanals höjdpunkt? Absolut! Och glöm för all del inte Göta Hotell i Borensberg där du kan njuta av gourmetmat i filmklassisk slussmiljö!

"Göta Kanal går rakt igenom Motala och sätter en stark prägel på staden. En glass vid slussarna i Borenshult eller i Motala Hamn? Vad du än väljer så finns det massor att se."

Historiska Motala

Baltzar von Platen byggde Göta kanal. Och av bara farten grundade han Motala Verkstad och utformade Motalas berömda stadsplan. Men vår historia går längre tillbaka än så. Nyligen gjordes stenåldersfynd i världsklass vid Motala ström. Vissa av dem är 8000 år gamla! Se och hör Baltzar von Platen när han berättar om Motalas och Göta Kanals historia.

Läs mer

Se och göra

I och omkring Motala kan du uppleva allt från historiska hästkrafter till kreativa uttryck i många olika former. Både Motormuseum och Rundradiomuseum är givna utflyktsmål, liksom Konsthallen, Charlottenborgs Slott och kurorten Medevi Brunn. Se aktuella sevärdheter och evenemang:

 • Motala Motormuseum

  Motala Motormuseum

  Som bland annat har en av Sveriges största samlingar av Rolls Royce, ligger i mysiga Motala Hamn och är en av Motalas populäraste sevärdheter. Här kan man även äta gott och bo över i Restaurang & Hotell Nostalgi.

  Läs mer
 • Övralid

  Övralid

  Övralid var nationalskalden Verner von Heidenstams sista hem och det ligger en mil norr om Motala med en hänförande utsikt över Vättern. Guidade turer och charmiga café Farfarsstugan gör det till ett trevligt utflyktsmål.

  Läs mer
 • Medevi Brunn

  Medevi Brunn

  Medevi Brunn är Sveriges äldsta hälsobrunn grundat 1678. Vid brunnssäsongen som börjar vid midsommar, kan man dricka brunn, besöka områdets museer och utställningar, lyssna till brunnsorkestern som ger konserter varje dag och gå den traditionsenliga ”grötlunken”.

  Läs mer

Alla (sjö)vägar leder till Motala

  • Vårt läge vid Vättern är perfekt, med fyra stora städer på lagom avstånd. Du får gärna komma med båt eller cykel, såvida du inte föredrar bil eller tåg. Dessutom finns hela fem flygplatser inom femton mils radie. Oavsett hur du väljer att resa, är du varmt välkommen till Motala, Östergötlands sjöstad!

   location map
  • Motala är aldrig långt borta. Staden har fem flygplatser inpå knuten med direktlinjer till hela Europa. Linköping, Norrköping, Skavsta, Örebro och Jönköping är närmast men även från Arlanda och Kastrup är det lätt att nå Motala med bil eller tåg.

   location map
  • Motala har bra tågförbindelser med direkttåg till Stockholm samt pendeltåg till järnvägsknutar som Linköping, Mjölby och Hallsberg.

   location map

  Vätternrundan & triathlon gymnasie

  Cykelstaden Motala är startplats och värd för stora evenemang. Klassiska Vätternrundan, som idag är mer populär än någonsin, anordnas varje år sedan 1966. Dessutom finns här Sveriges riksidrottsgymnasium för Triathlon där unga idrottstalanger ges möjligheten till att kombinera studier med elitidrott.

  "Världens största cykelmotionslopp, Vätternrundan, med start och mål mitt i Motala centrum är en folkfest som pågår en vecka i juni."

  Bo bra, ät gott

  Hur vill du bo? Mysigt hotell, trevligt pensionat eller smidigt vandrarhem? Eller på en camping nära vattnet? Här finns något för alla stilar och smaker. Restaurangutbudet är varierat och passar alla plånböcker. De lokala delikatesserna har i regel en naturlig koppling till Vättern och bjuder på storartade smakupplevelser. Prova vätternröding eller vätternkräftor så får du se. Göta Hotell i Borensberg utses ständigt till Östergötlands bästa restaurang av White Guide. Värt en egen resa.

  Aktuellt i Motala

  Fler nyheter

  Motalakalendern

  Fler evenemang

  Facebookvänner

  Instagram

  Motala nyhetsbrev

  Innehållsansvarig: Joakim Ljungqvist. Webbredaktör: Jonathan Rosén
  © 2017 Tillväxt Motala AB. All rights reserved.
  Webbutveckling av Cludev

   

  Svenska Publishing-Priset logganMotala.se är belönad med Svenska Publishingpriset 2013 samt Agda Digital 2014.