AKTUELLT

 • Motala Expo 10-11 mars

 • Bli medlem - Tillväxt Motala ekonomisk förening

 • Starta företag!

 • Kom till Motala Företagscenter med Coffice

AKTUELLT

 • Skolor och utbildning

 • Lediga jobb just nu

 • Se Motalabornas egna favoritbilder

 • Dagens Sjöstadstips!

VI REKOMMENDERAR

 • Fika på stan

 • Hitta ut i naturen

 • Göta kanal året runt

 • Borensberg, den lilla sjöstaden vid Göta kanal

 • Boka upplevelser & paket

 • Till Motala kommun
Sok

Motalabuktens öar och stränder

Från Varamobaden i söder till Medevi i norr ligger ett pärlband av små och stora stränder. Ännu fler hittar du om du tar båten ut till någon av öarna.

Motala är mest känt för Varamobadens långa fina sandstrand, men för den som vill upptäcka mer finns många fler stränder.   På flera ställen finns möjligheten att ha sin egen strand för en dag eller varför inte en natt.

vatterbad
Att stanna till  båten för ett dopp i Vätterns kristallklara vatten är alltid en bra idé!
Bilden är inskickad till Facebookgruppen Östergötlands Sjöstad av Lotta Järkemyr.

 

Motalabuktens övärld

I naturreservatet Motalabuktens öar finns ett antal öar som lämpar sig väl för en utflykt. Öarna bjuder på en mycket omväxlande natur och en hel del spännande historier. Hela norra Vättern kryllar av små öar för den äventyrslystne. Här presenterar vi de två som är mest populära bland båtturisterna i Motala.

 

Sandön

Sandön är den närmaste ön. Den syns från Varamobaden och är en perfekt dagsutflykt med båt eller kajak. Grönskan på Sandön står i skarp kontrast till Vätterns  öppna vidder.

Här befinner du dig i en lövsal, där lindarnas  stammar och lövkronor utgör väggar och tak. Om våren går  promenaden runt ön genom täta mattor av vitsippor som  senare på säsongen ersätts av stora bestånd av skogsbingel. I skuggan av lindarnas lövverk växer typiska lundväxter som tandrot, storrams och vårvicker.

Många av de gamla och grova lindarna är  murkna och ihåliga. Här finns gott om bostäder  åt hålhäckande fåglar. På Sandön häckar  skogsduva och kattuggla. På öns sydsida  finns en backsvalekoloni i en rasbrant, vilken  är en av få naturliga miljöer med häckande  backsvala i Östergötland. De flesta  kolonier i länet återfinns i sand-  och grustag.

Sandön utkämpar en ständig  kamp med vädrets makter.  Ett stort stenblock, som i  början av 1900-talet låg tiotals meter upp på land,  ligger idag, på grund av erosionen, i  strandkanten på öns sydsida.  Grus och sand  transporteras till öns nordsida där en  150 meter lång sandrevel sträcker sig ut i vattnet.  Liksom Fjuk har Sandön varit bebodd under andra hälften  av 1800-talet. Torpare brukade stora delar av ön som  åker och ängsmark och på öns ljungklädda betesmarker gick  betande kor och får.

Sandön har bra möjligheter för småbåtar att lägga till, grillplatser samt campingmöjligheter finns att tillgå. Missa inte ett bad vid sydsidans stora sanddyn, speciellt barnfamiljer brukar uppskatta att leka i sandsluttningarna.

Sandon_snipa
Vättersnipa på Sandöns norra sida.
Bilden är inskickad till Facebookgruppen Östergötlands Sjöstad av Annette Johnstone Jarmyr.

sandlek_sandon
Sandlek på Sandöns södra sida.
Bilden är inskickad till Facebookgruppen Östergötlands Sjöstad av Karin Hägerbro Orrenius.

 

Fjuk

Ögruppen Fjuk är jämte Sandön den mest besökta av  reservatets öar och består av de tre öarna Jällen, Mellön  och Skallen. Fyren på Fjuk har väglett sjöfarare på Vättern sedan mitten av 1800-talet.

Fyrvaktarna och deras  familjer bodde på ön fram till 1910, då den fotogendrivna  fyren ersattes av en automatisk. Som mest bodde här 17 personer! Under 1900-talet levde Erik Zetterblad –  ”enslingen på Fjuk” – tidvis på ön i över femtio år till sin  död 1967. På Skallen finns tydliga spår efter öbornas hus  och trädgårdsodlingar.

Idag bebos  ögruppen av tärnor,  måsar och en lång rad andra  fågelarter. I skydd av Vätterns största  kolonier av skrattmås och fisktärna häckar vitkindad gås, en arktisk art som på senare år blivit allt vanligare i södra Sverige. I vattenbrynet letar  strandskatan efter snäckor och annat ärtbart. Om sommaren  pryds klipporna av färgglada mattor med gul fetknopp,  liten blåklocka, mandelblom och rödven. Invid fyren står  högväxta och ståtliga kungsljus.

Fjuk har en naturlig skyddad vik på sin västra sida. Här finns även en sliten men fullt användbar stenpir för småbåtar. Utanför stenpiren finns ett spännande vrak vilket gör det till en perfekt plats för snorkling och dykning i det kristallklara vättervattnet. En och annan kräfta gör dessutom sällskap.

Jungfrun, Erkerna, Risan och Åholmen är mer vildvuxna öar och svårtillgängliga för besökare. Här dominerar fågellivet.

chasing kites by iamamiwhoami; BLUE. album released 20141110

Evenemang

Se fler evenemang

Facebookvänner

Instagram

Motala nyhetsbrev

Innehållsansvarig: Joakim Ljungqvist. Webbredaktör: Jonathan Rosén
© 2017 Tillväxt Motala AB. All rights reserved.
Webbutveckling av Cludev

 

Svenska Publishing-Priset logganMotala.se är belönad med Svenska Publishingpriset 2013 samt Agda Digital 2014.