AKTUELLT

 • Motala Expo 10-11 mars

 • Bli medlem - Tillväxt Motala ekonomisk förening

 • Starta företag!

 • Kom till Motala Företagscenter med Coffice

AKTUELLT

 • Skolor och utbildning

 • Lediga jobb just nu

 • Se Motalabornas egna favoritbilder

 • Dagens Sjöstadstips!

VI REKOMMENDERAR

 • Fika på stan

 • Hitta ut i naturen

 • Göta kanal året runt

 • Borensberg, den lilla sjöstaden vid Göta kanal

 • Boka upplevelser & paket

 • Till Motala kommun
Sok
Sjönära boende är populärt!

Motalas villapriser mot nya höjder!

I Motala får du fortfarande stort och vackert för en lite rimlig peng. Det kallar vi ett större liv.

Motala kommun har de senaste två åren sett en imponerande befolkningsökning på sammanlagt över 600 personer. Nu ses effekten av Motalas attraktivitet i villapriserna som stigit rejält. De senaste tre månaderna publicerar t.ex. Svensk Mäklarstatistik AB en ökning på 27% motsvarande samma period 2013. Detta placerar Motala i toppen gällande villaprisutveckling av alla landets kommuner enligt deras statistik. 

Svensk Mäklararstatistik AB grundar sin fakta på skrivna kontrakt och stigningen på 27% baseras på 27 stycken inrapporterade försäljningar inom Motala kommun. UC:s Bostadsvärdering (beräknad på 47 lagfarter) redovisar under samma period inom Motala församling en siffra på 22%.
– Det är jättekul att Motala är på framfart och att marknaden sätter fart på priserna. Det är en stor efterfrågan på villor i Motala, vilken även avspeglas sig på att vi snittar 50 familjer, över 100 personer per visning och försäljning vi har i området. Detta visar på en stad i frammarsch, kommenterar Louise Simonsson på Svensk fastighetsförmedling
– Det vi märk tydligt sedan i våras, men ändå med störst vändning augusti och framåt, är husprisernas uppgång. Och då främst på hus i gott skick, konstaterar branschkollegan Anna Kjellstrand på ERA-mäklarna.
– Från mars månad och framåt så har det varit vår bästa period under våra 17 år som mäklare på orten. Många spekulanter på visningar med försäljningsrekord i olika områden. Det har varit och är säljarens marknad med spekulanter från Linköping/Örebro m.m som höjer tempen på våra visningar, förklarar Länsförsäkringar Östgötas mäklare Niklas Wärn.

Ökad attraktivitet som förklaring
Svensk Mäklararstatistik AB presenterar statistik för alla kommuner där minst 25 försäljningar genomförts. Och det är i denna lista över alla kommuner och regioner som Motala tar hem förstaplatsen baserat på perioden juli-september 2014 kontra 2013. På andraplats återfinnas Simirishamn med en ökning på 23% följt av Boden på 22% och Knivstad på 20%.

För Östergötland är den generella ökningen 11% på villasidan och för Sverige som helhet visar siffran plus 7%.
– Motalas prisutveckling under denna period är förstås anmärkningsvärt hög och oerhört glädjande då den bevisar Motalas attraktion som bostadsort. Vi är övertygade om att förklaringen ligger i just Motalas ökade attraktivitet som baserats på framförallt två viktiga faktorer. Den ena handlar om den utvecklande infrastrukturen och de andra handlar om den framgång Motala som varumärke sett de senaste två åren. Ett stark och tydligt platsvarumärke underlättar beslut om var man ska bo, etablera företag eller besöka, och där sätter marknaden sedan värdet på utbudet som finns tillgängligt, förklarar Tillväxt Motala AB:s VD Joakim Ljungqvist.
Samtliga mäklare är överens om att 2014 är ett rekordår för Motala och att prisläget stigit, även om intresse och prisbild förstås fortsatt skiftar mycket mellan olika objekt i olika skick och lägen.
Även bostadsrätten har sett en stark utveckling i Motala, även om ökningen de senaste månaderna inte är lika stark som på villasidan.
– Priserna på bostadsrätter har ökat med nästan 25 procent i år och sedan 2005 har priserna på bostadsrätter tredubblats, konstaterade Fastighetsbyråns mäklare Charlotta Dufmats tidigare i höstas.

Borensberg går starkt
Vad gäller inflyttningen så ökar hela kommunen stadigt och ett trendbrott under 2014 mot 2013 är att Borensberg går starkt framåt, 79 personer plus vid den senaste rapporteringen som var i månadsskiftet sep/oktober.
– Vi ser ett starkt intresse för våra visningar även i Borenberg och på visningar har en övervägande del kunder från Linköping, berättar ERA-mäklaren Bengt Andersson i Borensberg.
Fastighetsbyrån har samma känsla:
– Vi har den senaste tiden genomfört flera lyckade affärer i Borensberg. Intresset har vid samtliga försäljningar varit mycket stort. Vi har just nu rekordmånga spekulanter i vårat spekulantregister som söker boende i just Borensberg, avrundar mäklaren Niklas Gustavsson.

Evenemang

Se fler evenemang

Aktuellt

Facebookvänner

Instagram

Motala nyhetsbrev

Innehållsansvarig: Joakim Ljungqvist. Webbredaktör: Jonathan Rosén
© 2017 Tillväxt Motala AB. All rights reserved.
Webbutveckling av Cludev

 

Svenska Publishing-Priset logganMotala.se är belönad med Svenska Publishingpriset 2013 samt Agda Digital 2014.