Arkiv

20 000 cyklister kämpade runt Vättern

Foto Vätternrundan Petter Blomgren

Närmare 20 000 cyklister kom till start i årets Vätternrunda, den 52:a i ordningen. Vid 16-tiden hade 14 486 cyklister gått i mål och flera tusen hade fortfarande några timmar kvar på banan.
Totalt startade 19 474 cyklister i den 52:a Vätternrundan. Den första startgruppen gav sig iväg halv åtta på fredagskvällen och därefter startade cyklisterna med två minuters mellanrum, hela natten mot lördagen, från torget i Motala.
Den första cyklisten körde i mål i Motala redan strax efter halv fyra på lördagsmorgonen och efterhand fylldes målgången alltmer av cyklister. Vid 16-tiden på lördagen hade 14 486 deltagare gått i mål och fått känna lyckan att ha klarat av den tuffa utmaningen. Flera tusen var då fortfarande ute på banan, målet stänger först vid midnatt.
– Det har varit en fin runda med bra väder för cyklisterna, säger Gunilla Brynell-Johansson, vd för Vätternrundan. Utöver ett tragiskt dödsfall på grund av sjukdom, har vi sett färre olyckor och incidenter så här långt än vi brukar.
Vätternrundan är världens största motionslopp på cykel och lockar deltagare från omkring 60 nationer. En av dem var australiensaren Ankur Das, som bor i London och läste om Vätternrundan när han cyklade en av etapperna i Tour de France förra året.
– Det här första gången jag kör och det har varit helt fantastiskt. En tuff utmaning, de sista tio milen kändes som en evighet. Men jag är oerhört glad och nöjd att vara i mål.
En annan glad deltagare var Anna Sandberg från Falkenberg som firade sin 40-årsdag med att cykla Vätternrundan.
– När klockan passerat midnatt sjöng övriga i gruppen ”Ja må hon leva”. Det var häftigt, säger Anna efter målgång. Det var ett väldigt kul sätt att fira 40-årsdagen på, berättar Anna, när hon pustar ut tillsammans med sambon Mikael Larsson.
Regnet som drog in över Motala på fredagseftermiddagen upphörde under kvällen och de nästan 20 000 startande cyklisterna fick mycket gynnsamt väder under sin runda. Vid 16-tiden hade 456 cyklister brutit loppet, vilket är en relativt låg siffra.
En tragisk händelse inträffade när en man i 60-årsåldern drabbades av hjärtstopp i höjd med Kaxholmen strax norr om Jönköping. Mannen fick hjärt- lungräddning på platsen och fördes med ambulans till sjukhus. Mannens liv gick dock inte att rädda.
– Det är fruktansvärt tragiskt när det inträffar den här typen av händelser, säger Gunilla Brynell-Johansson, vd för Vätternrundan, och våra tankar går till mannens anhöriga.

Bilder från Vätternrundan finns att ladda ner i nyhetsrummet under ”Bilder & Nyheter”.

Klassiska Vätternrundan genomförs i juni varje år. Motala, Östergötlands Sjöstad står redo. Över 23 000 cyklister är anmälda och vi ser fram emot vår största cykelfest någonsin. Deltagare anländer från hela världen för att delta i detta unika långlopp som är en del av En Svensk Klassiker.

Läs mer på Vätternrundans Nyhetsrum >>