Ädelfiske - Motala

Arkiv

Ädelfiske

regnbågslax

Ädelfiske

Norrbyströmmen

Norrbyströmmen är en till större delen anlagd put and take-ström som tar sitt vatten från Motala Ström vid Nääs som ligger mellan sjön Boren och Norrbysjön. Vattnet kommer från Vättern, vilket för det mesta betyder klart, grönskimrande vatten. Strömmen erbjuder ”sightfishing” i ett vackert mellansvenskt kulturlandskap med ängar, åkrar, parksoffor och grusade gångar och ska inspirera till att ta på tweedkavaj istället för Gore tex-jacka vid tjänlig väderlek. Sträckan är ca 700 meter lång och har en fallhöjd på fem meter. De sju poolerna har ett medeldjup på en meter.

Innan Motala Ström byggdes ut fanns lax, öring och harr vid forsarna i Nääs. Forsarna är borta sedan länge. Nu finns här Borensbergs kraftstation och från dammen tas vattnet, 0,5 kubikmeter per sekund, till Norrbyströmmen. Här finns mest regnbåge och mindre andel öring och på höstarna sätter man i röding när de får tag på det. Läs mer om Norrbyströmmen och en upplevelse där.

 

Gullbäckesjön, Gäddgölen, Dalsjön och Lilla Svartgölen

IF Metall erbjuder medlemmar och andra möjlighet till fiske i 5 sjöar där man under vår, sommar och höst sätter i Regnbåge och Öring. Sjöarna finns i huvudsak inom Motala kommun men även i Linköpings kommun. Vindskydd, grillplatser och bryggor finns vid samtliga sjöar. Två renodlade Flugfiskesjöar finns, en ovanför Tjällmo och en utanför Borensberg. Övriga sjöar får man meta spinnfiska i.  Fisket kostar 140 kr för medlem och 200 kr för icke medlem. Försäljningsställen av fiskekorten här . Kan även köpas genom i-fiske.