Arkiv

Ett större äventyr längs Östgötaleden

EKOLOPPET är ett initiativ till att skapa ett internationell uthållighets- och multilopp inom 3 områden; vandring, paddling och cykel. De tre etapperna fördelas under 1 dag för tävlingsklass/extremsportare och 3 dagar motions-/upplevelseklass för friluftsmänniskor. Tävlingen är tänkt för lag om 2 – 4 deltagare. 
Loppet kommer innehålla ett antal ”check points” för tävlingskontroll och vattendepåer samt camps för rast/vila, omplåstring och proviantering. Vid målområdet arrangeras en årlig festival med utställare, prova-på-aktiviteter, underhållning och upplevelser. Start- och målområde roteras varje år. Jungfruloppet beräknas till maj 2019 i samband med Askersund Outdoor Festival.
I syfte att testköra banan samt att skapa marknadsföringsunderlag ska en pilot genomföras av ett testteam. Piloten genomförs i anslutning till Askersund Outdoor Festival. Beställare Hans Traav

Sugen på ett större äventyr? Med delsträcka längs magiska Östgötaleden går Ekoloppet: ett upplevelse- och multisportlopp innehållande vanding, trailrun, paddling och MTB.

Ekoloppet är ett nytt upplevelse- och multisportlopp inom vandring/trailrun, paddling och MTB längs en sträcka på totalt 116,5 km. Loppet går genom våra vackra naturområden i norra Vättern och sammanbinder Tiveden, Medevi och Askersund.

Den 120 mil långa Östgötaleden har funnits och expanderat i över 20 år, och sedan 2017 går ett parti genom Motala kommun: från Medevi Brunn längs Vätterns strand, över våtmark och genom skog upp till Västanvik och sen tillbaka. Nu blir en del av denna sträcka en del i Ekoloppet.

Premiär 2019

Loppet körs skarpt med deltagare första gången i maj 2019, men redan i samband med Askersund Outdoor 2018 testkördes loppet av drivna multisportare och äventyrare – varav Renata Chlumska kanske är den mest välkända. I pilotgruppen ingick också också en kustjägare, en elitkanotist och en orienterare.

Ekoloppet bjuder på en naturnära upplevelse utöver det vanliga

Ekoloppet bjuder på en naturnära upplevelse utöver det vanliga

Kombinerar friluftsliv, naturupplevelser – och träning

Idén med loppet är att förena friluftsliv och multisport genom naturupplevelser och tävling. För deltagarna i tävlingsklassen kommer loppet handla om extrema utmaningar, då de ska klara hela sträckningen på en dag. För friluftsklassen blir loppet en mer njutningsfull äventyrsupplevelse i tre etapper med övernattningar längs banan. Deltagare som vill genomföra en kortare stäcka kan välja att medverka i enskilda etapper. Det finns en nivå som passar alla, helt enkelt. Att det blir ett äventyr- oavsett vilken nivå du än deltar, det går vi i god för.

Njut av fantastiska vyer längs Östgötaleden förbi Medevi

Snabb fakta om Ekoloppet

  • – Bana 110 km i Norra Vätterbygden.
  • – Tre discipliner: vandring, paddling, cykel.
  • – Flera ”check points” för tävlingskontroll och vattendepåer.
  • – Camps för rast/vila, övernattning, omplåstring och proviantering.
  • – Målområdet 2019 är vid Askersund Outdoor Festivalen.
  • – Start- och målområde med festival är tänkt att rotera varje år mellan Tiveden, Medevi och Askersund.

 

Det första Ekoloppet med deltagare arrangeras torsdag 23 till lördag 25 maj 2019. Här kan du läsa mer.

Vad är multisport?

Multisport är en uthållighetsidrott med tyngdpunkt på mountainbike, paddling och löpning i olika former, miljöer och distanser. Multisport är idag är en tävlingsform på frammarsch och under ständig utveckling.