Baltzar von Platen kommer att firas 28-29 maj - Motala

Arkiv

Baltzar von Platen kommer att firas 28-29 maj

250-årsminnet av Baltzar von Platen – grundaren av Göta kanal och det moderna Motala – firas helgen den 28-29 maj 2016. Många aktörer och näringsidkare smider planer inför evenemanget. Ett första gemensamt möte för de som vill bidra med aktiviteter arrangeras på turistbyrån den 18 mars.

– Tillsammans med aktörerna utmed kanalen är ambitionen givetvis att dra nytta av jubileet under hela kanalsäsongen, kommenterar Jessica Hallros från Tillväxt Motala, som samordnar aktörernas marknadsaktiviteter och finns med som ett stöd i arbetet.

I år slås den traditionella Kulturnatten ihop med Baltzarjubileet till ett Motalakalas. Lördagen den 28 maj koncentreras firandet till hamnen, Stora torget och Stadsparken. Under lördagen kommer även årets kulturstipendiater att motta sina stipendier av kommunens representanter.

Söndagen den 29 maj inleds firandet med högtidlig kransnedläggning av Göta kanalbolag och Motala kommun vid Baltzar von Platens grav. Firandet fortsätter sedan med aktiviteter vid Gamla Motala Verkstad men även på andra håll.

– Vi ser fram emot firandet av Baltzar von Platens 250-årsdag. Det känns riktigt roligt att vi tillsammans med Motala kommun och Tillväxt Motala jobbar för att få till ett bra program, säger Anna Meyer, marknads- och informationschef på Göta kanalbolag.

– Jubileet är en hyllning till Baltzar von Platens företagsamhet som format det moderna Motala. Det blir ett firande för alla Motalabor och besökare. Vi hoppas att det ska bli en återkommande tradition tillsammans med föreningar, företagare och invånare, tillägger kulturchef Helene Burmeister.

Allt eftersom programmet växer fram kommer det att presenteras på www.motala.se/baltzar

Helene, Jessica och Anna

Helene, Jessica och Anna.