Oslagbar start på Cykelveckan - Motala

Arkiv

Oslagbar start på Cykelveckan

Startfält Halvvättern. Cyklister står och väntar in sin start. Cykelveckan 2019 i Motala Centrum. Petter Blomberg för Vätternrundan.

Vi är mitt uppe i den stora Cykelveckan. Närmare 12 000 cyklister körde MTB-Vättern, Tjejvättern, Halvvättern och Vätternrundan 100 km i helgen. Deltagarna i Tjejvättern och fulltecknade MTB-Vättern fick njuta av strålande sol, medan cyklisterna i Halvvättern och Vätternrundan 100 km fick kämpa lite mer mot blåsten.

Vädret verkar inte påverka upplevelsen för cyklisterna alltför mycket – deltagarna ser lika glada ut när de kommer i mål, oavsett väder, menar vd Gunilla Brynell-Johansson. Det växlande vädret till trots så var det underbar stämning bland tusentals cyklister under Cykelveckans första helg.

Förra året blev det för första gången möjligt att cykla elcykel i ett av Vätternrundans lopp, Vätternrundan 100 km. Banan är densamma som Tjejvättern, och garanterar lika stumma ben i Ombergs backar samt den vackra naturen längs Vättern och Östgötaslätten. Parallellt med Vätternrundan 100 km startade även 5 300 cyklister i Halvvättern; det sociala loppet med täta klungor som lockar cyklister på olika nivåer och som dessutom är en del i  En Svensk Klassiker Halva.

Deltagare i Halvvättern. Foto: Petter Blomberg för Vätternrundan

DET MÅNGSIDIGA LOPPET PÅ KLASSISK MARK I SJÖSTADEN

Det är inte vidare svårt att förstå varför MTB-cykling lockar allt fler. Att få uppleva naturen, kombinerat med spänningen och utmaningen att cykla på nya stigar, eller att slå sina tidigare tider på ett segment, ja det är några av anledningarna till att varje runda blir så härlig. Att dessutom få cykla tillsammans med 2 000 andra lika engagerade cyklister, på klassisk mark i sjöstaden – vad kan egentligen slå det? Inte mycket, om vi får tolka deltagarnas leenden vid såväl startlinje som i skogen samt i mål.

Deltagare i MTB-Vättern. Foto: Petter Blomberg för Vätternrundan

Deltagarna i MTB-Vättern bjöds som vanligt på stor variation längs loppet – snabba asfaltspassager varvas med skogsvägar, backar och mer teknisk cykling på stigar. Loppet, som erbjuder två distanser, har leder som är relativt lättcyklade där hela familjen kan delta, då alla från 11 år kan anmäla sig. Något som syntes i folkvimlet vid starten. En riktig familjefest, som blev lite extra härlig i den varma sommarluften.

Tjejvättern lockar en bredd av deltagare

Deltagare i Tjejvättern. Foto: Petter Blomberg för Vätternrundan

LOPPET SOM SAMLAR TUSENTALS STARKA KVINNOR

Tjejvättern lockar cyklister på alla nivåer, och i starten stod i vanlig ordning hela tjejgäng, mödrar, döttrar och kvinnor som valt att anta utmaningen helt på egen hand. Det gemensamma för de 3 500 startande är att de alla antagit en riktigt härlig utmaning! Tjejvättern är ett lopp som inte bara fokuserar på det idrottsliga, utan det är det sociala som står i fokus för de allra flesta. Det här är ett lopp som är roligt tillsammans med de andra deltagarna. I kombination med riktigt högsommarväder blev det en drömdag!

Marika Carlsson har kört Tjejvättern två gånger och drömmer om att cykla Vätternrundan. Till nästa år siktar hon på Halvvättern om träningen går som det ska.

SKOJ MED HOJ – EN DAG FÖR BARNASINNET

Skoj med hoj är barnens alldeles egna dag under Cykelveckan. En buskul och festlig dag där cykeln står i fokus som avslutades med loppet Minivättern. Allt från balanscyklar till vanliga cyklar syntes ledas av sin ägare till Stadsparken. Skoj med hoj startade redan vid 12-tiden för att sedan avrundas med Minivättern.

Minivättern har varit mycket populärt genom åren då mellan 500 och 600 barn har kommit till start. Alla barn är välkomna, även de som cyklar på en balanscykel. Det är verkligen kul att barnen har sin egen dag och att även de yngre cyklisterna får uppmärksamhet under Cykelveckan, säger Anna Enocsson, Vätternrundan.

Nytt för i år är bland annat en egen startgrupp för barn och ungdomar med funktionsvariation, säger Anna Enocsson, Vätternrundan, i en artikel publicerad på cykla.seBanan är densamma, men startgruppen och starttiden kommer att vara mer anpassad för barnen.

Det viktiga är att alla barn ska känna sig välkomna att cykla, fortsätter Anna.

RÖRELSEGLÄDJE I STADSPARKEN

I år satsar Östergötlands Idrottsförbund och Motala kommun på att få människor i rörelse. Under namnet MoveMotala vill de bidra till att få starkare och friskare invånare. Under Cykelveckan finns satsningen på plats i form av en aktivitetszon i Stadsparken – och hittills har det varit en fullträff.

Det har varit fullt med folk. Vi har haft folk som köat för att komma in innan vi har öppnat och i fredags skulle vi stänga klockan 20 på kvällen, men det var inte det lättaste, säger Lotta Haraldsson, på Östergötlands Idrottsförbund, och skrattar.

Aktivitetsområdet har generösa öppettider hela cykelveckan. Läs mer och se öppettider här.

MED DEN STORA CYKELHELGEN FRAMFÖR OSS

Klassiska Vätternrundan samlar deltagare från hela världen för att ta sig an detta unika långlopp på cykel. Ja, år 2018 så rullade faktiskt hela 73 nationaliteter över mållinjen. Motala, Östergötlands Sjöstad, utgör sedan starten 1966 loppets hemvist, som också är en del av En Svensk Klassiker. Över 23 000 cyklister är anmälda och redo att stå på startlinjen under fredag och lördagen, för att trampa sina 30 mil runt Vättern. Första start går på fredag kl. 19:30 och pågår sedan fram till lördag ca 13:00, målet stänger kl. 24:00 på lördag. Gott om tid att njuta av den goda stämningen som finns i, och omkring, hela Motala.

ETT ELITLOPP I CENTRALA MOTALA

Men redan på torsdag startar den avslutande cykelhelgen med Vättern GP; ett elitlopp i stadsmiljö. Nära och actionfyllt för såväl deltagare som åskådare. Detta täta race är ett av Sveriges mest uppskattade GP-lopp där publiken hamnar väldigt tätt inpå handlingen. Motala AIF Cykel står som arrangör i ett samarbete med Vätternrundan. Tävlingen går i centrala Motala och vi får följa svenska herr- och herrjunior elit samt dam- och damjunior elit i rafflande kamp om segern. Lopp som ger pirr i magen även hos åskådarna!

Klassiska Vätternrundan genomförs i juni varje år. Motala, Östergötlands Sjöstad står redo. Över 23 000 cyklister är anmälda och vi ser fram emot vår största cykelfest någonsin. Deltagare anländer från hela världen för att delta i detta unika långlopp som är en del av En Svensk Klassiker.

Läs mer på Cykla.se >>


Denna artikel summerar cykelveckans inledande lopp och aktiviteter, med innehåll lånat från artiklar publicerade på cykla.se. Samtliga använda artiklar finns länkade löpande i texten. Skribenten till artiklarna namnges i varje enskild artikel.