Arkiv

Hitta lugnet på isen

Vinter på Salstern 3

Långa, nästan ljudlösa skär på det frusna vattnet. Solen värmer i ryggen. Få upplevelser slår en lyckad tur på långfärdsskridskor – och i Östergötlands sjöstad finns perfekta förutsättningar när det blir kallare.

Var du än befinner dig i Motala så har du bara fem minuter till vattnet. Därmed finns alltid närheten till aktiviteter som har med vatten att göra – som långfärdsskridskoåkning vintertid. Att stilla glida fram på en frusen sjö är en svårslagen upplevelse och en av vinterns härligaste aktiviteter. Spontana friluftsaktiviteter ökar hela tiden och långfärdsskridskoåkning blir allt populärare!

Vinter på Salstern
När snön ligger mjuk på isen går det lika bra att ta en tur med längdskidorna.

 

Inte tillräckligt tjock is? Då går det lika bra att ta en tur till isbanan med familjen. Allmänhetens tider anslås på kommunens hemsida.


Inför skridskofärden
Försäkra dig om att isen är tillräckligt tjock och pålitlig! Tips om utrustning hittar du exempelvis på www.langfardsskridskor.se

Räddningsutrustning
Ge dig aldrig ut på isen utan isdubbar, räddningslina och ispik.

Isdubbarna ska sitta under halsen och vara försedda med visselpipa. Räddningslinan/livlinan ska sitta utanpå ryggsäcken så att man kan nå den även om man plurrar. En ispik används för att kontrollera isens tjocklek, att häva sig upp ur en vak med samt som stav. Många har även en vanlig stav med sig, som stöd vid åkningen.

Det viktigaste av allt är dock sällskap! Långfärdsskridskor är ingen sport du bör företa dig på egen hand, såvida du inte åker på en välåkt rundbana där det är mycket folk i rörelse.

 

Startplats på äventyr!

Det är ingen tillfällighet att Motala kallas Östergötlands sjöstad.  Här är det alltid nära till aktiviteter och nöjen som har med vatten att göra.

Här kan du läsa mer om vad du kan göra i Motala!