Motala sätter plaståtervinning på kartan - Motala

Arkiv

Motala sätter plaståtervinning på kartan

Kent Carlsson, VD på FTI-Förpacknings- och Tidningsinsamlingen

Om drygt ett år planerar Plastkretsen ha full fart i sin toppmoderna anläggning för återvinning av plast. Det innebär att den vassaste anläggningen i hela Europa ligger i Motala.

Allt går enligt plan gällande Plastkretsens etablering i Motala. Förändringar i fastigheten i E-lux komplexet pågår och upphandling av en superteknisk sorteringsutrustning är i startgroparna. NIR – Near infra red läsare fungerar som så att en laserstråle läser av varje plastförpacknings ljuskurva, definierar plasten och därefter skjuts plastförpackningarna ut i rätt behållare, polyeten i en och PET i en, osv. Tanken är att anläggningen i Motala ska bli Europas största och bästa på plaståtervinning.

-Sverige har som mål att vara ledande inom återvinning så vi tycker att det är en bra markering att vi med den här toppmoderna anläggningen blir bäst på att återvinna plast i Europa, säger Kent Carlsson VD på FTI – Förpacknings och Tidningsinsamlingen där Plastkretsen ingår.

På frågan varför man valde Motala svarar Kent:

-Vi visste att vi ville etablera oss i regionen, det perfekta läget var egentligen något norr om Motala. I vårt breda sökande så hittade vi den här jättefina anläggningen i E-luxområdet. Då återstod bara att kontrollera om det fanns rätt förutsättningar, dvs god infrastruktur, möjlighet till rätt arbetskraft och bra politisk ledning och det gjorde det. Nu ser vi med spänning fram emot etableringen.

Det finns dock några rejäla utmaningar. Svenska folket måste bli lika bra på att återvinna plast som tidningar och glas. Idag återvinns 90% av alla tidningar och allt glas medan motsvarande siffror för plast är 40-42%. Så utbildning av konsumenter är viktigt. Man arbetar även hårt på att få producenterna att sätta rätt produkter på marknaden så att plasten går att återvinna.

-Svart plast tycker vi tex inte om då den inte kan läsas av och därför hamnar i soporna, säger Kent.
-Men även lim, färger och vissa plastsorter går inte att återvinna.

Gällande arbetskraft så kommer Plastkretsen förstås att behöva anställa, till en början handlar det om ett 50-tal.

-Men hälsa Motalaborna att vi återkommer i den frågan. Och att plastförpackningen runt julskinkan också ska återvinnas!