När Cykelveckan ställs in - Motala

Arkiv

När Cykelveckan ställs in

Vätternrundan 2020 ställs in
Text: Susanna Forsell Bild: Vätternrundan

Att Coronavirusets framfart är obönhörlig har alla förstått vid det här laget. Hela idrotts-Sverige har pausats gällande tävlingar och motionslopp men det sägs som bekant att hoppet är det sista som överger människan. För de redan hårt prövade företagen inom besöksnäringen var Vätternrundan ljuset i tunneln, en vecka som en normal säsong, innebär ett par månaders intäkter.

Efter många veckors hårt arbete med att gå genom olika alternativ insåg till slut arrangören, MAIF Vätternrundan, att hela Cykelveckan måste ställas in.

Ett extremt tufft beslut att fatta när det drabbar så väldigt många, deltagare förstås men även det lokala näringslivet, föreningar, privatvärdar, Motala kommun och många fler” berättar Gunilla Brynell, VD på Vätternrundan.

Det har definitivt varit en annorlunda vår, och vardagen på Vätternrundan är sig inte lik. Från att förbereda och säkerställa de sista detaljerna inför en internationell cykelfest ligger fokus just nu på helt annat.

Prioriterat just nu är dialogen med deltagarna. Viktigast för att Vätternrundan ska kunna genomföras 2021 och många år framåt är att alla fortsätter att cykla och vill komma tillbaka till våra lopp. Största förutsättningen för att kunna generera arbete, och därigenom intäkter till alla föreningar samt för alla intressenter, är att se till att det blir lopp i framtiden med många deltagare. Vi arbetar förstås också mycket med kostnadssidan, vad kan vi ta bort och vad kan vi göra bättre med mindre medel ” sammanfattar Gunilla Brynell.

En inställd cykelvecka påverkar näringslivet i kommunen och regionen rejält. En HUI undersökning 2013 visade att det omsattes ca 80 mkr under cykelveckan. En ny mätning är beställd tillsammans med Motala kommun, för att se hur siffrorna utvecklats, något som kommer att genomföras 2021 istället.

Efter att ha ställt in årets cykelfest måste man nu sätta fokus på att bibehålla deltagare och intressenter för att möjliggöra lopp 2021. Vätternrundan passar nu på att se över betydelsefulla delar som inte har hunnits med tidigare. Idéerna och kreativiteten flödar bland alla lokala företag i dessa tider och även Vätternrundan har tagit fram ett nytt upplägg som heter #minvätternrunda. Initiativet kom till för att sätta fokus på cykling och hålla intresset vid liv för loppen 2021, 2022 och framåt. Genom #minvätternrunda kan Vätternrundans sponsorer bidra på ett nytt sätt som ger ökade möjligheter för Vätternrundan att vara relevanta framöver. Läs mer här >> 

Gänget på Vätternrundan vill nu samla inspiration och energi och tänka framåt, att skifta fokus mot det positiva för att hitta ny motivation mitt i eländet.

Vi finns till för att arrangera lopp som lockar många att cykla och på så sätt generera pengar till idrottsverksamheten. Det har vi gjort i 54 år och det ska och vill vi göra många år framåt. Det är så många som hört av sig och vill skänka sin startavgift, många som hör av sig och peppar – det ger mycket inspiration och glädje.

Nu ska vi se till att få alla anmälda deltagare till 2020 års lopp att vilja komma 2021 istället. Vi ska även se till att alla fortsätter att cykla och att man deltar i #minvätternrundan, genomför sina lopp genom att köra milen på hemmaplan och sedan registrera hos oss.”

Staycation, hemester eller helt enkelt semester på hemmaplan kommer vara populärt sommaren 2020. På #minvätternrunda kan man hitta inspiration för cykelrutter när man besöker nya städer men här finns samlat några rundor för den cykelsugna Motalabon. Gunilla tipsar om delar av gamla Tjejvättern, t ex norrut via Bona till Godegård, vidare till Tjällmo, Borensberg, Österstad, Ekebyborna och sedan hemåt mot Motala igen eller varför inte Lemunda / Salstersvik, en härlig fyramilarunda. Fler cykelturer finns även på Naturkartan