Arkiv

Omväxlande segling för Vätterns största segeltävling

Göran Häger seglade i tävlingen Vättern Kors och tvärs i Motala

När segeltävlingen Vättern Kors och Tvärs gick i mål i Motala blev den bäst placerade lokala båten en Dehler 36 hemmahörande i Tegelviken, tillhörandes Göran Häger.

Under segeltävlingen Vättern Kors och Tvärs tidigare denna månad blev Göran Häger bäst placerade seglare från Motala, på en tionde plats i sin Dehler 36. Tävlingen gick i år från Hjo till Hästholmen och därefter till Vadstena, innan den slutligen gick i mål i Motala.

Höjdpunkten var seglingen med spinnaker från Vadstena till torpedtornet utanför Motala. Där körde vi ifrån många, säger Göran.

Vättern Kors & Tvärs 2019. Dehler 36 hemmahörande i Tegelviken, tillhörandes Göran Häger.
Göran Hägers Dehler 36 utanför Råssnäsgrundet i Motala, i duell med den båt som vann Vätter Kors och Tvärs 2019, en 707 under befäl av Mikael Dehlén Andersson från Sjötorps Segelsällskap.

Totalt blev Göran och hans besättning sexa på den etappen, samma placering som man fick på den första etappen från Hjo till Hästholmen. Mindre bra gick det på sträckan i mitten, från Hästholmen till Vadstena, där besättningen fick problem med spinnakerseglet. Här slutade man på en artonde plats.

Blandat väder för Vätterns största segeltävling

Tävlingen började i Hjo. Eftersom det blåste kraftigt  blev starten uppskjuten några timmar, tills det mojnat så mycket att det gick att starta. Men det blåste fortfarande friskt under hela seglingen till Hästholmen, där man låg över natten.

Den följande dagen var det start från Hästholmen och första rundningsmärket låg vid Flisengrundet på västgötasidan. Därifrån gick man till etappmålet i Vadstena, där båtarna låg över natten.

Göran Häger seglade i tävlingen Vättern Kors och tvärs i Motala

På torsdagen var det uppskjuten start igen, den här gången på grund av för lite vind. Vid mycket lätt vind har små båtar en fördel över större och då blir det svårt att få en rättvis tävling. Men vinden tilltog under dagen och blev till slut riktigt bra.

Första rundningsmärket låg mitt ute i sjön. Därifrån gick man till torpedtornet utanför Motala och sedan in till målet vid Tegelviken.

Vi gick med spinnaker till tornet och det gick väldigt fint, bland annat körde vi ifrån flera 707:or.

707 är en liten båtmodell som främst används vid kappsegling.

Många av dem har riktigt vassa besättningar, så de brukar placera sig bra, säger Göran.

Totalsegraren i tävlingen var också en av dessa båtar, Mikael Dehlén Andersson från Sjötorps Segelsällskap i en 707.

Jag tycker det är roligt att segla och tävlingsmomentet ger en extra krydda, även om det inte är jätteviktigt vem som vinner. Men när det är tävling skärper man till sig lite extra och ser till att man får ut det bästa av båten. Då får man se vad den går för.

Göran Häger seglade i tävlingen Vättern Kors och tvärs i Motala

Göran Häger seglade i tävlingen Vättern Kors och tvärs i Motala

Perfekta läget för segelliv

Göran är bosatt i Mjölby men tycker att det är idealiskt att ha båten i Motala, där den ligger vid Tegelviken.

Vättern är en mycket trevlig sjö att segla i. Den har klart och fint vatten, utan den algblomning som man ofta får i havet. För det mesta är det lätta vindar som är lagom hårda att segla i. Om man är intresserad av segling är Motala en fantastiskt bra plats att ha båten på.

Vi har också bra båt- och segelklubbar i Motala. Tävlingsledningen vid Motala Segelklubb, med Anders Jarl i spetsen, gjorde ett jättejobb med organisationen av Vättern Kors och Tvärs i år och det blev ett verkligt fint arrangemang.

Läs mer om Vätterns största segeltävling Vättern Kors och Tvärs.