Renovera billigt och klimatsmart med Micreate - Motala

Arkiv

Renovera billigt och klimatsmart med Micreate

Emil Wirebro
Text & bild: Emelie Fredriksson

Har du hört talas om microcement? Det är en kompositbeläggning baserad på cement, vattenbaserade hartser och mineralpigment som appliceras på befintliga ytskikt. Tekniken har funnits länge i länder som Italien och Spanien. Nu har den kommit till Motala!

Jag skulle gärna vilja visa ett badrum som jag precis blivit klar med, säger Emil Wirebro, mannen bakom Micreate AB.

Han jobbar med microcement, ett material som är helt nytt för mig. Emil startade Micreate i augusti förra året efter att ha gått en kurs i tekniken. Det finns ytterligare en aktör i Motala som jobbar med materialet, men som inte arbetar med renoveringar. Emil har valt att specialisera sig på badrum, något som microcement passar utmärkt för då det ger en jämn, hållbar yta som är lätt att rengöra.

Peter Jansson och hans familjs hus är en blandning av både modern och klassisk stil. De stora fönsterna i vardagsrummet gör att entréplanet badar i ljus och takhöjden ger en härlig rymd. Det var egentligen inget fel på familjens stora badrum, men färgerna kändes inte helt rätt. Genom en bekant fick de höra talas om Emils företag och så kom det sig att han fick sin första kund redan dagen efter det att han startat sitt snickeriföretag.

Vi är jättenöjda med resultatet. Det känns skönt att vi inte behövde riva badrummet. Att renovera med microcement funkar perfekt när det finns ett bra ytskikt bakom. Det som var svårt var att sätta färgerna, men det blev som vi hade tänkt oss, säger Peter.

Extra nöjd är han med att Emil också målade in badrumsskåpen i samma färg som golv och väggar, vilket ger en häftig effekt. När jag känner på väggen blir jag förvånad. Ytan påminner om ett större stenblock till utseendet, men det känns som en plastmatta och är inte alls skrovlig eller kall som cement.

En tid då många väljer att renovera

Under 2020 valde rekordmånga att renovera, en trend som spås fortsätta en bra bit in på 2021. Men är det något många tvekar inför, så är det badrum. Ett våtrum är det svåraste i byggväg en amatör kan ge sig in på och att bygga om kan bli dyrt.

Att göra om med microcement är både billigare och mer klimatsmart än att renovera. Det går att applicera på både kakel, klinkers och plastmatta, säger Emil.

Materialet kommer med många möjligheter. Förutom att göra om badrum går det även att applicera det på till exempel möbler, trappor och altaner.

Jag har valt att jobba med märket Cement design som har massor av häftiga färger att välja mellan. De har färger som innehåller bland annat textil, trä och mineraler, fortsätter Emil.

Ett normalstort badrum tar mellan två-tre veckor att göra och utförandet görs i fyra steg. Först spackling av fogar, sedan ett baslager med nät, efter det ytlager och till sist lack.

Att följa en dröm

Emil har en bakgrund inom ekonomi och HR och har jobbat många år på bland annat Skatteverket. Men han har alltid drömt om att jobba som snickare.

Första huset jag själv köpte var ett renoveringsobjekt som jag gjorde det mesta på själv. Jag kan verkligen gå i gång på problemlösningar, det är så kul att göra något fokuserat. Det var när jag skulle gjuta egna bordsskivor i betong som jag hörde talas om microcement första gången, och på den vägen är det.

Materialet är inte så vanligt i Sverige men har använts länge i bland annat Spanien, Italien och Sydamerika. Att det är relativt okänt kan göra det svårt att sälja in, men fördelarna gör att fler och fler vågar ta steget.

Dels är priset en fördel, sen ligger det rätt i tiden. Cement är inte miljövänligt i sig, men du slipper att riva ut och bygga om och återvänder istället den redan befintliga inredningen. Det finns ju plats för den vanliga, mer traditionella renoveringen också, det här är ett komplement, säger han.

Hur upplever du att det är att driva eget i Motala?

Jag känner inte så många hantverkare, men jag måste säga att de jag har träffat har vart väldigt trevliga. Det finns en otrolig hjälpsamhet. Motala är ganska litet, men Linköping ligger inte långt bort. Sen står Motala inför en häftig förändring och tillväxt med Lalandia.

Vad är roligast med ditt jobb?

Att skapa mönster! När man jobbar med microcement blir varje projekt unikt. Ingen vägg blir den andra lik. Materialet har en ganska lång öppentid vilket betyder att det tar ganska lång tid innan det torkar. Det gör att man kan jobba med att skapa häftiga effekter.

Var är du om 10 år?

Oj, bra fråga. I första hand vill jag ju etablera mig och jobba med det här för att jag tycker det är kul. Men om tio år har firman förhoppningsvis utökats och jag har några anställda. Jag skulle gärna vilja kunna erbjuda de som står längre bort från arbetsmarknaden en möjlighet att få jobb, det är lite av en dröm. Men jag har många tankar och drömmar om möjliga projekt, vi får se vilka som blir av först!