Startskott för sommar och ljusa nätter - Fira midsommar i Motala!

Arkiv

Startskott för sommar och ljusa nätter

Midsommarstång reses i Medevi brunn, Motala kommun.

Sju sorters blommor och dans runt majstången. Det spelas folkmusik och dansas folkdans. Fira midsommar i Östergötlands sjöstad!

Midsommarveckan är här och midsommarnatten kryper allt närmre. Vi gör oss redo för att äta sill och stora mängder färskpotatis. Ja, och hoppa som grodor runt en stång täckt med blommor. Den ljusa midsommarnatten firar de allra flesta av oss ända in på småtimmarna och det kanske inte är så konstigt – för det är ju väldigt härligt att sommaren äntligen är här på riktigt. Men var firar du egentligen midsommar i Motala?

Midsommarstång reses i Medevi brunn, Motala kommun.

Midsommarstång reses i Medevi brunn. Foto: Medevibilder

Traditionsenligt midsommarfirande på magiska Medevi Brunn

Knappt två mil norr om Motala i Östergötland ligger Medevi Brunn, Nordens äldsta hälsobrunn och ett unikt kulturminne från tiden runt 1700-talet. Medevi Brunnsorkester inleder midsommarfirandet på aktivitetsfältet 14.30, och klockan 15.00 reses midsommarstången. Därefter bjuds det på högtidstal, dans och musik runt midsommarstången! Kom och upplev den magiska platsen Medevi Brunn på årets härligaste sommarfest.

Läs mer på Medevi brunns hemsida >>

 


Nybyggnationen har arbetats med under en tid och står klar för invigning 1 september 2019, men redan på midsommarafton öppnar den nya cafédelen! Foto: Furulid.

Naturskönt och rofyllt på Furulid

Vem vill inte fira midsommar i sköna Varamobaden? För den som inte känner till området är Varamon ett familjevänligt bad i Motala med kilometerlång sandstrand. På Furulid njuter besökare vanligtvis av bekvämt campingboende, bara ett par stenkast ner till stranden och Vätterns klara vatten. Redan på torsdag bjuds det in för att förbereda för det största arrangemanget på Furulid på hela året. Vid 18:00 är du som vill klä midsommarstången välkommen till Furulid!

På midsommarafton öppnar alltså den nya cafédelen för första gången, och vid 16.00 blir det dans kring midsommarstången. Det finns också en massa annat att sysselsätta sig med uppe på Furulid, bland annat hoppborg, tipspromenad och trollerishow. Bara en timme efter dansen runt midsommarstången startar showen Tokroligt med MR Goran – en show med spänning, fart och mycket skratt!

Framåt kvällen blir det också livemusik!  Ladies in jazz intar scenen 19:00 för en svängig konsert med doft av svensk sommar. Ladies in Jazz består av ett antal damer och herrar som spelar och sjunger låtar du känner igen och tycker om – perfekt för sommarens ljusaste kväll! Konserten inleds med sånggruppen Humming Somewhere som sjunger pop/soul.

Flicka med blomkrans i håret.

Midsommar på Brunneby

Alldeles utanför den charmiga lilla sjöstaden Borensberg, där Östergötlands vackra slätter möter Göta kanal ligger Brunneby Musteri. Här bjuds det in till folkmusik med sång och dans kring midsommarstången kl 13. Passa på att gå tipspromenaden och fiska fiskedamm! För den som vill står gårdsbutiken öppen mellan 10-15 och på Restaurang Bettina serveras midsommarbuffé!

Läs mer på Brunnebys hemsida >>

Fira in sommaren i Sveriges industris vagga

Mallbodens Café och Vandrarhem har ett idylliskt läge utmed Göta kanal, i hjärtat av Sveriges industris vagga, Motala Verkstad. Lokalerna har varit nyttjade dels som arbetarbostäder och dels som bodar där mallar till båtbyggen förvarades. Mallboden serverar de godaste av våfflor och rykande hett kaffe! Deras egna favoriter är Sommar, Rocky Road & Marängsviss men här finns också matiga varianter och nya uppstickare. Ja, sen finns det förstås klassisk våffla med grädde och variationer av sylt.

Midsommarfirandet startar 13.00 med dans, musik, underhållning, lekar och ansiktsmålning. Det kommer att finnas ponnyridning och chans till att prova fiskelyckan i fiskdammen!

Läs mer på Mallbodens hemsida >>

Bjuder in till firande gör också Fornåsa-Lönsås Hembygdsförening. I Hembygdsparken blir det dans kring midsommarstången, fikaservering, lotterier och annat trevlig som hör en sommarfest till mellan 14-17.00.

I Ask-Ekebyborna Hembygdsförening samlas de som vill vara med, eller titta på, vid smyckning av midsommarstången klockan 11, för att vid 13 dansa och njuta av musik av Nils-Petter Vaggelyr och Eva Johansson. Här finns kaffeservering, men ta gärna med egen lunchkorg. Bär gärna folkdräkt!

Varm välkomna att fira in sommaren i Motala, Östergötlands sjöstad! ⚓️

Se fler evenemang i Visit Östergötlands evenemangskalender >>