Tjällmo Gästgifvaregård 350 år - Motala

Arkiv

Tjällmo Gästgifvaregård 350 år

Bra bild utsida med skylt

När man kommer till Tjällmo gästgifvaregård infinner sig en ”Emil i Lönnebergakänsla”. Platsens historia är påtaglig. I år firar man 350 års jubileum.

Den börjar redan 1666 när tinget i Hällestad bestämde att en ny krog skulle byggas i Tjällmo socken och 1670 var krogen klar. Till krogen hördes ett tvåvåningsmagasin samt ett stall med tillhörande inhägnad för de fyra skjutshästarna som traktens bönder ansvarade för, med en årlig turordningslista som var fastställd vid tinget. Brukspatronen vid Hättorp, Nils Henrik Tisell, uppförde i början av 1800-talet en ny gästgivarestuga på platsen för det gamla stallet.

Tjällmo krogs historia är till stor del den svenska arméns historia. Under nästan 300 år fyllde krogen en viktig funktion som proviant och förläggningsplats inom armén. Det stora nordiska kriget, 1700 – 1721, var en betydelsefull period för krogen, då mängder av soldater och hästar marscherade genom länet som i sin tur gjorde att bönderna hade det svårt med att få fram tillräckligt med proviant till soldater och hästar, vilket skulle finnas tillgängligt vid krogen. Bråk mellan krögaren och högste befäl för de förbipasserande grupperna uppstod om inte kriterierna var uppfyllda.

Vid dagens gästgifvaregård används Tisells byggnad fortfarande till gästgifveri medan den gamla krogen är ombyggd till hotellrum. Gästgifvaregården ägs och drivs av paret Chris och Monica Wall. Hotelldelen har 24 bäddar, där det gamla trägolvet är bevarat och rummen är smakfullt inredda i olika nyanser för att passa husets själ. Ett nyare annex tillkom på 80-talet, med 4 dubbelrum där hundar är tillåtna. Restaurangen har plats för 65 sittande gäster och Chris Wall är en californier med känsla för svenska råvaror med mycket vilt från trakten, nöt och fläskkött från Östergötland, fisk oftast från Boren eller Vättern. Grönsakerna och rotfrukter från egna ekologiska odlare i närheten. Restaurangen har öppet mars till december. Chris och Monica brinner för naturen i området och ordnar paket och rekommenderar mer än gärna turer i naturen.

Gästgiveri var en inrättning för resande på vägarna som skulle bjuda på förtäring och inkvartering samt möjlighet att byta häst.

1615 kom en stadga som sa att gästgiverier skulle finnas efter alla landsvägar med 1 1/2 mils mellanrum.

Gästgivarebönderna erbjöd skjutshästar och oftast mat och husrum i egna stugor.

1737 tvingades alla gästgiverier att ha måltidslokal och gästrum.

Gästgiveriestadgan avskaffades 1933.

Källor: Gästgiveri och skjutshåll. Ur det forna reselivets krönika, Sven Sjöberg, Uppsala 1959